środa, 28 października 2015

Curry z kurczakiem

Witajcie :)
Lubicie lekko orientalną kuchnię? (I nie mówimy o jedzeniu taniej chińszczyzny z budki).  My coraz częściej ją przygotowujemy i doceniamy za bogactwo smaków. Na dowód tego dzisiaj propozycja na curry z kurczakiem. Pomysł trafiony idealnie - naszym rodzinom danie smakowało do tego stopnia, że tuż po zrobieniu zdjęcia, rozeszło się w 5 minut. :) Zatem jeśli lubicie połączenie kurczaka z pomidorami, mlekiem kokosowym i chilli, to przepis właśnie dla Was. Inspiracją do dzisiejszego wpisu był przepis znaleziony w książce "Pyszne 25 nowa porcja przepisów".


Składniki:

400g filetu z kurczaka
200g ryżu
puszka mleka kokosowego
puszka pomidorów krojonych
4-5 suszonych pomidorów (u nas pomidory w zalewie)
3 pomidory obrane ze skórki lub pół szklanki przecieru pomidorowego
1 papryczka chilli
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru (posiekany) lub 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, wymieszaj go z ostrą papryką, kurkumą, solą, pieprzem i imbirem.
W głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, przesmaż na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz kurczaka.

2. Smaż przez chwilę, aż kurczak zacznie tracić surowość, po czym zalej wszystko pomidorami i wymieszaj. Po 10 minutach dodaj mleko kokosowe, obrane i pokrojone pomidory (lub koncentrat) i pokrojone w paseczki suszone pomidory.


3. Gotuj całość na małym ogniu przez kolejne 7-10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.


Nasze oceny:

Basia: To kurczakowe curry smakuje genialnie. Jest słodko-pikantne i bardzo sycące. Moja ocena: 10/10.

Julka: Curry w takim wydaniu mogłabym jeść przynajmniej raz w tygodniu :) Idealna kombinacja smaków to to, co w kuchni azjatyckiej lubię najbardziej. Moja ocena: 10/10.


4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter