Lubicie lekko orientalną kuchnię? (I nie mówimy o jedzeniu taniej chińszczyzny z budki). My coraz częściej ją przygotowujemy i doceniamy za bogactwo smaków. Na dowód tego dzisiaj propozycja na curry z kurczakiem. Pomysł trafiony idealnie - naszym rodzinom danie smakowało do tego stopnia, że tuż po zrobieniu zdjęcia, rozeszło się w 5 minut. :) Zatem jeśli lubicie połączenie kurczaka z pomidorami, mlekiem kokosowym i chilli, to przepis właśnie dla Was. Inspiracją do dzisiejszego wpisu był przepis znaleziony w książce "Pyszne 25 nowa porcja przepisów".
Składniki:
400g filetu z kurczaka
200g ryżu
puszka mleka kokosowego
puszka pomidorów krojonych
4-5 suszonych pomidorów (u nas pomidory w zalewie)
3 pomidory obrane ze skórki lub pół szklanki przecieru pomidorowego
1 papryczka chilli
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru (posiekany) lub 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, wymieszaj go z ostrą papryką, kurkumą, solą, pieprzem i imbirem.
W głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, przesmaż na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz kurczaka.
2. Smaż przez chwilę, aż kurczak zacznie tracić surowość, po czym zalej wszystko pomidorami i wymieszaj. Po 10 minutach dodaj mleko kokosowe, obrane i pokrojone pomidory (lub koncentrat) i pokrojone w paseczki suszone pomidory.
3. Gotuj całość na małym ogniu przez kolejne 7-10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.
400g filetu z kurczaka
200g ryżu
puszka mleka kokosowego
puszka pomidorów krojonych
4-5 suszonych pomidorów (u nas pomidory w zalewie)
3 pomidory obrane ze skórki lub pół szklanki przecieru pomidorowego
1 papryczka chilli
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru (posiekany) lub 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, wymieszaj go z ostrą papryką, kurkumą, solą, pieprzem i imbirem.
W głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, przesmaż na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz kurczaka.
2. Smaż przez chwilę, aż kurczak zacznie tracić surowość, po czym zalej wszystko pomidorami i wymieszaj. Po 10 minutach dodaj mleko kokosowe, obrane i pokrojone pomidory (lub koncentrat) i pokrojone w paseczki suszone pomidory.
3. Gotuj całość na małym ogniu przez kolejne 7-10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.
Nasze oceny:
Basia: To kurczakowe curry smakuje genialnie. Jest słodko-pikantne i bardzo sycące. Moja ocena: 10/10.
Pyszne i bardzo aromatyczne danie:)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam to danie :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam curry- ostatnio robiłam na bazie zielonej pasty- omnomn! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna klasyka, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń